KARA DÜZEN 2015

BLACK MASS 2015
IMDB: 7,1
YÖNETMEN: Scott COOPER

Çok farklı rollerde görmeye alışık olduğumuz Johnny Depp bu sefer karşımıza İrlandalı bir mafya babasını canlandırıyor. Tüm film boyunca o mavi lensleriyle daha çok Bram Stoker’ın Draculasına dönüşecekmiş hissi yaratsa da oldukça etkileyici ve psikopat bir performans sergilediğini belirtmeliyim.


Sanırım lenslerinde etkisinden Johhny Depp bakışlarıyla bile insanı korkutan bir kimse, filmi izlerken kesinlikle bununla karşılamak istemezdim ya da bu adama ters düşecek bir şey yapmak aklımın ucundan bile geçmezdi diye geçti. Çok fazla makyaj yapılmış sarı saçları ve burnunun aşırı düz olması dikkatimden kaçmadı. Açıkçası itici bile olmuş denebilir daha doğal bir lens kullanamazlar mıydı? Johnny Depp her ekranda görüldüğünde film sanki bir şey olup fantastik olacakmış gibi geliyor, özellikle klise sahnesinde o buz mavisi gözleriyle sanki gotik bir filmden fırlama gibi duruyordu.


FBI’ın en çok arananlar listesinde yer alan Whitey, Bostan bölgesinin en azılı suçlusunun öyküsü, eğer beklediğiniz aksiyon falansa hayal kırıklığına uğrarsınız. Filmi beğenmeyenler muhtemelen bu kitledir. Mafya filmi denilince insanlar daha havalı daha Action bir şeyler bekliyor. Gerilimli bir filmdi bana göre çünkü Whitey karakterinin sağı solu belli olmayan insanları muhabbet edecek gibi yapıp gözünü bile kırpmadan öldüren bir kişi. Muhbir olduğu anlaşılan kişinin kaçacak deliği yoktu ona göre FBI’ da bile adamı olduğu düşünülürse, işin en trajik kısmı ise bu ajanın Whitey’e duyduğu hayranlık.


FBI’ın çok fazla işin içinde olması ise bir mafya filmi beklerken FBI ve mafyanın işbirliğini anlatıyordu. Çok daha farklı ve ilgi çekici olabilecek bir filmken biraz durağan olmuş.

Benedict Cumberbatch, Kevin Bacon, Dakota Johnson gibi oyuncularda filme zenginlik katmış fakat başrolde başkası oynasaydı eğer çokta ilgi çekici olmazdı. Film belgesel niteliğinde olduğu için oldukça durağan geçiyor ama sıkmıyor insanı çünkü sürekli sonunu merak ediyorsunuz. En sonuna geldiğinizde ise sürekli ekran kararıp karakterlerin hayatları ne yöne gittiği ile ilgili bilgi verme kısmı ise bana her ekran karardığında filmin sona erdiği izlemini oluşturdu. En son Whitey Bulger’ı gösteriyorlar ve öyle sona eriyor.


Venedik film festivalinde oldukça fazla bir puan alarak Johnny Depp için oscarı alabileceği söylenmiş. Açıkçası Johnny Depp en düz bir rolü bile çok iyi oynayacağı için oscarlık bir oyuncu ama film boyunca makyaj olsun senaryo olsun bir kopukluk vardı. Ya sadece FBI ana konu olmalıydı ya da sadece mafyadan bahsedilmeliydi, ikisi birden yürümemiş sanki.

Sonuç olarak, eğer zamanınız varsa sırf Depp’in o tehditkâr performansı için değer.


GAİA


Bunları da Beğenebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.